Tuesday, June 15

တမ္းတမိေနေသာ ဟင္းတခြက္

ပူးေတက ျမန္မာအစားအစာဆို အုန္းသီးနဲ႔ လုပ္တဲ႔ မုန္႔ေတြကလြဲလို႔ က်န္တဲ႔မုန္႔ အားလံုး၊ ဟင္းဆိုလဲ ျမန္မာစာ စစ္စစ္ကိုမွ ႀကိဳက္ပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ အေဒၚေတြက ထားဝယ္ဘက္မွာေနေတာ့ ငပိပို႔ေပးလို႔ ထားဝယ္ငပိသုတ္ကို ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားဖူးပါတယ္။ငပိေရ၊ ငပိေထာင္းကိုေတာ့ ၁၀ တန္းေအာင္ၿပီးတဲ႔အထိ တခါမွ မစားဖူးပါဘူး။ ေက်ာင္းတက္မွ အေဆာင္ေနေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြ အတင္းေကြ်းလို႔ ျမည္းႀကည့္ရင္းနဲ႔ ငပိရည္ ငပိေထာင္း ႀကိဳက္သြားတာပါ။ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ လလယ္ေလာက္ကတည္း ရန္ကုန္က ႀကီးႀကီးလာမယ္ဆိုလို႔ စားခ်င္တဲ႔ ဟင္းေတြစဥ္းစားၿပီး သတိရတိုင္း ဖုန္းလွမ္းဆက္တာ ဖုန္းဖိုးတင္ မနည္းဘူး။ မွာလိုက္တာေတြ အမ်ားႀကီးပဲ။ ၿပီးေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။ ပစၥည္းေတြေတြ႔မွ အင္းဟုတ္တယ္ ဒါလဲ စားခ်င္ေနတာ။ ဟုတ္တယ္ ဒါလဲမွာမလို႔နဲ႔။

ၿပီးခဲ႔တဲ႔အပတ္ ႀကာသပေတးေန႔ကထဲက ႀကီးႀကီးယူလာတဲ႔ စားစရာေတြ ဒီေန႔မွ စစားျဖစ္တယ္။ အသီးအရြက္ေတြက ဗူးညြန္႔၊ ဇရစ္ရိုး၊ ဖလံေတာင္ေမႊး၊ မခ်စ္စု အစိမ္းနဲ႔ ဝင္းေရာင္(မမွည့္တမွည့္ကို ေခၚတာထင္တယ္)၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ကန္စြန္းရိုးနီ အမ်ားႀကီးပဲ။ ႀကီးႀကီးက ငါ့မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သည္ႀကီးက်ေနတာပဲတဲ႔။ :D အသားေတြကိုေတာ့ မမွာေတာ့ဘူး။ ဒီမွာ အားလံုးနီးပါးရတယ္ေလ။ ငါးပုဏၰားေႀကာ္၊ ငါးသေလာက္ေပါင္းၿပီးသား၊ ငါးဖယ္ေႀကာ္ ဒါပဲမွာလိုက္တယ္။ ဒီမွာရွိေတာ့ရွိတယ္။ ေစ်းလဲႀကီးတယ္။ မလတ္လဲ မလတ္ဘူးေလ။ ေရခဲေတြ အႀကာႀကီး ရိုက္ထားတာ။ ပူးေတက အသားငါးထက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ပိုႀကိဳက္တယ္။ ေနာက္ပူးေတက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ႔ အရိုးေတြကို ႀကြပ္ႀကြပ္ဝါးစားတာပိုႀကိဳက္တယ္။ ဥပမာ ကန္စြန္းရြက္ဆို ပူးေတက အရိုးပဲစားတာ။ အရြက္ကိုမႀကိဳက္ဘူး။ ဝါးရတာ ခြ်ဲက်ိက်ိနဲ႔လို႔။ အညြန္႔ဆို အကုန္ႀကိဳက္တယ္။ ဗူးညြန္႔၊ ခဝဲညြန္႔၊ ပဲညြန္႔၊ ကင္းပံုညြန္႔၊ ဘာညြန္႔ေတြရွိေသးလဲမသိဘူး။ ငယ္ငယ္ကဆို ေမေမ႔ရဲ႔ အေမ ဖြားဖြားကို သြားသြားေနာက္တာ။ အဖြားနာမယ္က တလံုးထဲ ေဒၚညြန္႔တဲ႔။ ဖြားဖြားက အဖိုးနဲ႔စိတ္ဆိုးရင္ အညြန္႔ေနာ္ အညြန္႔ တညြန္႔ထဲရွိတယ္လို႔ ေျပာေလ့ရွိတယ္။ ဒါဆိုပူးေတက ဖြားဖြားေနာ္ မီးက အညြန္႔ဆို ဘာညြန္႔ျဖစ္ျဖစ္ ခ်က္စားလိုက္မွာပဲဆိုၿပီး ထြက္ေျပးရတယ္။ မဟုတ္ရင္ လက္ထဲမွာရွိတဲ႔ပစၥည္းနဲ႔ လွမ္းေပါက္ေတာ့တာပဲ။
ဒါမ်ိဳးေတြသာ ႀကိဳက္တာ။ ငပိေရလဲ အခုဆို အရမ္းႀကိဳက္တယ္။ မစၥတာပီက ဝက္ျခံေပါက္မွာဆိုးလို႔ သိပ္ေပးမစားဘူး။ ငပိကို အရမ္းႀကိဳက္ေပမယ့္ တို႔စရာေတာ့ မစားတတ္ဘူး။ သရက္သီးစိမ္းကိုႀကိဳက္တယ္မွတ္လား။ ထမင္းၿပီးမွ ဒီအတိုင္း ငပိနဲ႔ ထိုင္တို႔စားတာ။ နံတဲ႔ ဟာေတြေတာ့မုန္းတယ္။ ဒူးရင္သီး၊ စူးပုတ္ရြက္၊ တညင္းသီး အဲဒါေတြဆို အရမ္းမုန္းတယ္။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ဒူးရင္းသီးကို အရမ္းႀကိဳက္၊ အရမ္းစားခဲ႔တယ္လို႔ လူႀကီးေတြကေတာ့ ေျပာႀကတာပဲ။ ခုေတာ့ သူတို႔ ေျပာတာ ကိုယ့္ကို ညာေနသလားလို႔။

5 comments:

သက္ေဝ said...

စားခ်င္စရာေတြကို အစံုအလင္ ေရးျပထားေတာ့တာပါလား ႏွမေတာ္ရဲ႕....

အညြန္႕ေတြ အေၾကာင္းေရးထားတာ ရယ္ရတယ္....
ၿပီးေတာ့ ဖလံေတာင္ေဝွးကို အရမ္းသတိရသြားတယ္... ဖလံေတာင္ေဝွးရဲ႕ ထိပ္ပိုင္းက အရြက္ေလးေတြကို လိပ္ၿပီး ကြ်ဲေခါင္းေလးလို လုပ္ ကစားရတာ သတိရတယ္... မစားရတာ မကစားရတာ ၾကာလွေပါ့...

SHWE ZIN U said...

ျမန္မာျပည္မွာ ေရႊစင္ဦး စားစရာ ေတြ ရွားသြားတယ္ မွတ္ပါတယ္ ေဒၚပူးေတ လက္ခ်က္ကိုးဗ်

စားရတဲ႔ အတြက္ ဝမ္းသာမိပါတယ္ဗ်ာ

ခ်စ္တဲ႔
အမေရႊစင္

မမျပာ said...

ထမင္းလာစားပါဦး...(လူၾကံဳ ပါတာ က်န္ေသးရင္ သယ္ခဲ့ေနာ္..:P)

blackroze said...

စာဖတ္ရင္းသြားေရက်သြားပါ၏

မိုးခါး said...

ဖလံေတာင္ေဝွး စားခ်င္တယ္
ေကၽြးပါ ................ :D