Sunday, September 19

ဆားငံသီး ငါးေပါင္း (Salted Plum Steamed Fish)

ဒီေန႔ခ်က္စားျဖစ္တာေလးပါ....ခ်က္မယ္လို႔ ႀကံရြယ္ေနတာ ၾကာပါၿပီ။ မစၥတာပီက ဘုန္းႀကီးဝတ္ေနေတာ့ တေယာက္ထဲဆိုေတာ့ သိပ္အပင္ပန္းခံ လုပ္မစားခ်င္တာနဲ႔ (သူဘုန္းႀကီးဝတ္ေနတုန္း ဘာမွကို ခ်က္မစားျဖစ္တာပါ။) လုပ္မစားျဖစ္ပါဘူး။ ဘုန္းႀကီးကို ဆြမ္းကပ္ေတာ့လဲ ဒီငါးအေကာင္လိုက္နဲ႔ ဘုန္းႀကီးေတြ ဘုဥ္းေပးရတာ အဆင္မေျပမွာဆိုးလို႔ ကပ္ခ်င္ေပမယ့္ မကပ္ျဖစ္ခဲ႔ဘူး။ ေနာက္တေခါက္ေတာ့ ဘုန္းႀကီးေတြ ဘုဥ္းေပးရလြယ္ေအာင္ ငါးအသားေတြပဲ ဝယ္ၿပီး ဒီလိုေလး ေပါင္းၿပီး ကပ္မယ္လို႔ စိတ္ကူးထားတယ္။

ဆားငံသီးငါးေပါင္းအတြက္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ငါး အရြယ္ေတာ္ အရြယ္ေတာ္ ၁ ေကာင္ (600 grams ေလာက္။ ငါးနံမယ္ေတာ့ ေမ႔သြားၿပီ။ ဒါမ်ိဳးငါးမရလဲ seabass နဲ႔ ေပါင္းလဲ ရတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီငါးက အညွီအနံ႔လဲ မနံဘူး။ အရိုးကလဲ ရွာမွရွားပဲ။ အရိုး အၾကီးၾကီးေတြပဲ ရွိတယ္။ အရမ္းေကာင္းတယ္။ ၆က်ပ္ ျပား၉၀ ပဲ ေပးရတယ္။)

-ဆားငံသီးေပါင္း ၃/၄ လံုး ခန္႔ (Woh Hup Brand နဲ႔ ပုလင္း)
-ငရုတ္သီးစိမ္း ၄ ေတာင့္ ၊ ဆားနဲနဲ၊ rice wine (ဟင္းခ်က္တဲ႔ ဆန္ဝိုင္ အနည္းငယ္။ ပုလင္းအျဖဴေလး)၊ ႏွမ္းဆီစစ္စစ္ အနည္းငယ္ လက္ဖက္စားဇြန္း တဝက္ခန္႔၊ ( ႀကက္သြန္ျဖဴေဘးနားက အထုတ္ေသးေသးေလးက ႏွမ္းဆီပါ။ သူ႔ကို ထည့္ရင္ အရမ္းေမႊးပါတယ္။သူ႔ေဘးနားက ၾကာဇံခ်က္ထဲထည့္တဲ႔ မႈိေျခာက္ေးေတြကို ထံုးထားတာ။ ခရုဆီရွိရင္လဲ ခရုဆီကိုလဲ ၂စက္ ၃ စက္ေလာက္ ထည့္လို႔ရပါတယ္။ ပူးေတရဲ႔ ခရုဆီကေတာ့ မသံုးတာၾကာလို႔ မေကာင္းေတာ့လို႔ လႊတ္ပစ္လိုက္ရလို႔ မထည့္လိုက္ရပါဘူး)၊ ႀကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း ၊ မႈိေျခာက္၊ ေဂၚဖီထုတ္ (သို႔မဟုတ္) မုန္ညင္းအျဖဴထုတ္ အနည္းငယ္စီ၊ ႀကက္သြန္မိတ္ ၅ ပင္ခန္႔။

ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္

ငါးကို ဆန္ဝိုင္အနဲငယ္၊ ဆားအနဲငယ္နဲ႔ နယ္ၿပီး အရသာဝင္ေအာင္ ႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ ႀကက္သြန္မိတ္၊ ေဂၚဖီထုတ္ေလးေတြကို ကိုယ္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ႔ ပံုစံလွီးၿပီး မႈိေျခာက္ေလးေတြကို အထံုးေလးေတြလုပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တခ်ိန္ထဲမွာပဲ ငါးေပါင္းဖို႔ ေရေႏြးအိုးကို ႀကိဳတည္ထားရပါမယ္။


(ဒါက ဆားငံသီးေပါင္းရဲ႔ အရည္ကို ၂ ဇြန္းေလာက္ထည့္လိုက္ပါတယ္)

ၿပီးရင္ေတာ့ ေပါင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲမွာ ေဂၚဖီထုတ္၊ မႈိေျခာက္၊ ႀကက္သြန္မိတ္၊ ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ( အစပ္ႀကိဳက္ရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ၂ ပိုင္း ၃ ပိုင္းခန္႔ ျဖတ္ပါ။ အိမ္မွာ မစၥတာပီကေတာ့ အစပ္ သိပ္မစားေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အေတာင့္လိုက္ပဲထည့္လိုက္တယ္) တို႔ကို ငါးရဲ ႔ ေဘးပါတ္လည္ အေပၚဘက္နဲ႔ ေအာက္ဘက္တို႔မွာ အဆင္ေျပေအာင္ထည့္ၿပီး အေပၚမွ ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္ကို ေနရာအႏွံ႔ တစက္ခန္႔ဆီ ျဖဴး၍ ေရဆူေနေသာ အိုးထဲသို႔ ထည့္ၿပီး မီးအပူခ်ိန္ အနဲအမ်ားကို လိုက္၍ ၁၅ မိနစ္ မိနစ္ ၂၀ခန္႔ ေပါင္းၿပီးလွ်င္ အနံ႔အရသာတို႔ႏွင့္ ျပည့္စံု၍ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေသာ ဆားငံသီးငါးေပါင္းတခြက္ကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။ (:D အပ်င္းတက္ၿပီး စာေတြ ျပန္မရိုက္ေတာ့ပဲ မ်က္ႏွာစာအုပ္မွာ ရိုက္ထားတဲ႔ စာေတြကိုပဲ ျပန္ကူးတင္လိုက္တယ္။)  :)

အိုးကို အဖံုးအုပ္ၿပီး ေပါင္းရမွာေနာ္။ အဖံုးအုပ္တဲ႔ ပံု မရိုက္လိုက္ရလို႔။
ေဟာ အဖံုးအုပ္လိုက္ေတာ့ က်က္သြားၿပီ ေတြ႔လား။ သိပ္ျမန္.... :)

ၿပီးရင္ေတာ့ ဒါမ်ိဳးေလး လွတပတေလးျပင္လိုက္တာေပါ႔ေနာ္....

ေအာ္ ေမ့လို႔ ငါးေပါင္းေနတုန္း အရည္ေတြထြက္တယ္။ သြန္ပစ္မိမွာ ဆိုးလို႔။... သူ႔ကို ဟင္းရည္လို ေသာက္စားလို႔ရတယ္။ အရမ္းအရသာရွိတယ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး။ ဆားငံသီးေပါင္းက အငံအရသာေရာ အခ်ဥ္အရသာေရာ ပါၿပီးသားမို႔ ငါးကို ဆားလူးရင္ ပါတယ္ဆိုရံုေလးလူးဖို႔ သတိထားရလိမ္႔မယ္... မဟုတ္ရင္ ငံသြားမွာဆိုးလို႔။ အခ်ိုႀကိဳက္ရင္ သႀကားနဲနဲေလာက္ ထည့္ေပါင္းလဲရတယ္ေနာ္.... ခ်ဥ္ ခ်ိဳ ငံ စပ္ေလးေပါ႔။ ထမင္းအရမ္း ျမိန္တယ္။ ဝိတ္ေလ်ာ့ခ်င္လဲ အဆင္ေျပတယ္ေနာ္။သူနဲ႔ လိုက္ဖက္တာက ကန္ဇြန္းပလိမ္းတို႔၊ မႈိကန္ဇြန္းတို႔၊ ကိုက္လံေႀကာ္တို႔နဲ႔ လိုက္တယ္။ ပူးေတတို႔ကေတာ့ ကန္ဇြန္းပလိမ္းေလးနဲ႔ စားလိုက္တာ။ အရမ္းေကာင္းပဲ။ 

မစၥပီႀကီးကေတာ့ အစပိုင္းကေတာ့ ဂိမ္းေဆာ့ေနရာက ငါးေပါင္းမက်က္ေသးခင္ အနံ႔ေလးေတြ စထြက္လာကတည္းက ထမင္း ၂ ပြဲ အဆင္သင့္ ျပင္ၿပီး ေစာင့္ေနတယ္။ ပူးေတငါးေပါင္းက ဘယ္ေလာက္ဆြဲေဆာင္အားေကာင္းလဲဆိုတာ အဲဒါပဲၾကည့္ေတာ့။ ဟားဟား ဘာမွ မဟုတ္ဘူး။ ၁ နာရီခြဲေနၿပီ သူ႔သူ ဗိုက္ဆာေနလို႔။ မနက္စာလဲ သိပ္မစားထားလို႔ေလ။ ဒါလဲ ပညာတခုပဲေနာ္။ မဟုတ္ရင္ ကိုယ္ေပါင္းတဲ႔ငါးကို ဗိုက္မဆာတဆာနဲ႔ စားမွာေပါ႔။ ၿပီးေတာ့ မေကာင္းဘူးလို႔ ထင္မွာေပါ႔။ ဟဲ ဟဲ ေတာ္တယ္ မွတ္လား။  ၿပီးေတာ့ ခ်ီးက်ဴးေသးတာ။ စီးတီးေဟာကဆိုင္ေတြထက္ ငါ့မိန္းမ ခ်က္တာ ပိုေကာင္းတယ္တဲ႔။ ဟားဟား။ ေက်နပ္ေအာင္ ေျပာတာလဲ ျဖစ္ခ်င္ျဖစ္မွာေပါ႔ေနာ္... သူက ဗိုက္ဆာေနၿပီကိုး။ :P